Ne budite žrtva prevare tokom posta – samo ova vrsta sira je stvarno posna

0
25

Mlečni proizvodi ne nalaze se na posnom meniju, a u želji da utolimo našu žudnju za sirom često posežemo za onim “biljnog porekla” koji su retko kad stvarno posni.Vreme posta znači odricanje od određenih vrsta namirnica za koje su nam ponuđene često neadekvatne zamene. Mlečni proizvodi ne nalaze se na posnom meniju, a u želji da utolimo našu žudnju za sirom često posežemo za onim “biljnog porekla” koji su retko kad stvarno posni.

Posan je jedino sir od soje, dok većina drugih koji su označeni kao takvi sadrže protein kazein koji se nalazi jedino u mleku. Oznaka “posno” na mnogim namirnicama doneće veliki profit prodavcima, ali će mnogi koji žele da ispoštuju post prekršiti pravila uzdržavanja od mrsne hrane.

Zbog toga što većina “posnih” proizvoda zapravo nije posna, kupci bi morali da obrate pažnju na deklaracije i da ih pažljivo čitaju kako bi izbegli moguće greške. Iako propisi predviđaju stroge kazne za ovakve prevare, pitanje je koliko njih zapravo poštuje ove mere. Budite oprezni ako na pakovanju pročitate da sadrži tragove nekih od mrsnih proizvoda (mleka, jaja, mesa).

Kupce najviše zbunjuju biljni sirevi koji su po oznaci na pakovanjima posni. Većina ljudi koji poste reći će da su biljni sirevi posni iako sadrže kazein koji im se dodaje kako bi oni bili čvrsti. On je kao stabilizator i emulgator dobar da veže vodu iz mleka i učvrsti strukturu proizvoda. Bez njega nije moguće proizvesti ni “posni” šlag ili “biljnu “ slatku pavlaku, zato i namirnice i proizvodi koji sadrže kazein ne mogu biti posni.

Kupcima se savetuje da čitaju deklaracije i na drugim jezicima jer se dešavalo da proizvod sadrži belance i da je to napisano na engleskom jeziku, ali ne i na srpskom, piše Politika.

-Problem je to što smo tokom posta počeli da tražimo posnu zamenu za svaku namirnicu koju inače konzumiramo, što trgovci koriste, rekla je Jasmina Ristivojević Stojanović dijetetičar nutricionista.Suština posta je da istrajemo u odricanju od pojedine vrste hrane, da se ne hranimo kao pre posta, ali danas dajemo hrani preveliki značaj čak i u postu.

(Telegraf.rs)