Naše bake su verovale da na stomaku postoji linija koja otkriva pol deteta – da li je to zaista moguće?

0
13

Na stomaku trudnice zaista postoji linija, međutim, da li zaista otkriva pol deteta?Dugo se verovalo kako uzdučna crta na trudničkom stomaku, takozvana linea negra, otkriva pol deteta.Smatralo se da trudnica nosi devojčicu ako linea negra seže do pupka, a ako se produžava i iznad pupka, trudnica nosi dečaka. S vremenom se ispostavilo da ta tvrdnja nije istinita

Zašto se linea negra pojavljuje?

U trudnoći se u telu proizvodi veća količina melanina, pigmenta koji dovodi do tamnjenja kože. Porast melanina u telu pruzrokuje i povećanu proizvodnju estrogena, što u kombinaciji dovodi do hiperpigmentacije. To je ujedno i razlog zbog kojeg klitoris i bradavice u trudnoći postaju tamniji.

Linea negra nestaje nakon porođaja. Linija bledi postepeno, a dojenje može usporiti njen nestanak. Iako je potpuno bezopasna, mnogim ženama smeta, ali njen nastanak se nikako ne može sprečiti.

Folna kiselina uspešno kontroliše promene u pigmentaciji kože, a prirodno se nalazi u pšenici, šparglama, spanaću i pomorandžama, pa ako želite da linea negra bude manje vidljiva, konzumirajte ove namirnice.

(Telegraf.rs)