NEVAKCINISANO DETE?! Kakva su prava lekara, i da li može da odbije da ga leči

0
274

Ja vam kažem da treba da primite vakcinu, vi kažete da nećete, pa pošto odbijate da postupate onako kako vam savetujem ja odbijam da vas lečim – objašnjava direktor Lekarske komore Srbije dr Milan Dinić

Svaki lekar u Srbiji ima pravo da odbije da leči dete koje nije vakcinisano a što im omogućava pozivanje na prigovor savesti iz Kodeksa profesionalne etike. Beli mantili imaju pravo to da učine i u drugim situacijama, a zasad nisu poznati podaci da li je i koliko lekara to učinilo u našoj zemlji.

Jedna doktorka iz mesta Lenart, u Sloveniji, nedavno je zatražila od Lekarske komore da joj odobri prigovor savesti, što bi joj omogućilo da odbije da leči decu čiji roditelji ne žele da ih vakcinišu.

– Savest i stručno znanje mi ne dopuštaju da i dalje budem odgovorna za lečenje dece čiji roditelji ne dopuštaju da o njima brinem po medicinskoj doktrini i zakonu. Ubuduće neću lečiti nevakcinisanu decu, osim u hitnim slučajevima, a njihovim roditeljima poručila sam da izaberu drugog lekara – rekla je pedijatar Bernarda Vogrin.
Ona kaže da da ima moralne probleme da prihvati činjenicu da su deca o kojoj bi morala da brine u velikoj opasnosti od raznih bolesti, invalidnosti, pa i smrti, nevakcinisana zbog čega je od Lekarske komore zahtevala da joj odobri takav postupak. Broj nevakcinisanih u Sloveniji se povećava, a prema poslednjim podacima trenutno je bez zaštite od zaraznih bolesti oko pet odsto dece.

S tim u vezi, postavlja se pitanje da li isto mogu da postupe i lekari u Srbiji. Direktor Lekarske komore Srbije dr med. Milan Dinić objašnjava za Telegraf.rs da je to apsolutno moguće.

– Ne znam da li se do sada dešavalo, ali je moguće – rekao je Dinić.

On kaže da postoje situacije kada lekar može da kaže da ne želi da leči pacijenta.

– Primera radi, ako pacijent sebe leči nekom alternativnom medicinom pored terapije koju mu daje doktor, uprkos tome što mu je lekar rekao da to ne čini, medicinski radnik ima pravo da mu kaže da neće više da ga leči. Upravo to je iskorišćeno i kao model za vakcine. Ja vam kažem da treba da primite vakcinu, vi kažete da nećete, pa pošto odbijate da postupate onako kako vam savetujem ja odbijam da vas lečim. U kodeksu je to napisano pravno-formalno ali je ovo suština.
Član 53 Kodeksa profesionalne etike lekara da lekar, osim u hitnim slučajevima, ima pravo da odbije i prekine lečenje ako ne postoji odnos punog poverenja pacijenta u rad lekara ili ako lekar smatra da nije dovoljno stručlan ili da nema tehničke mogućnosti za uspešno lečenje.

– Prekidanje lečenja od strane lekara dolazi u obzir samo ako ne postoji odnos punog poverenja pacijenata u rad lekara ili ako pacijent odbija sardanju, nepremereno se ponapa ili pokušava da vrši zloupotrebe – kaže ovaj član.

– Dakle, u određenim situacijama lekar može da kaže pacijentu da je očigledno da se ne razumeju i da nemaju dobru komunikaciju, i da mu predloži da pređete kod nekog drugog da se leči – pojašnjava Dinić.

Epidemilog Predrag Kon, viši savetnik u Gradskom zavodu za javno zdravlje mišljenja je da je odbijanje lečenja dece čiji roditelji neće da ih vakcinišu, realan odgovor svakog lekara pedijatra koji poštuje stavove naučne medicine. S tim u vezi, on navodi da je pedijatru najjednostavnije da traži da odaberu drugog pedijatra, s obzirom na etičke dileme koje se javljau u ovakvim situacijama.
– Lekar pedijatar je dužan po zakonu da prijavi roditelja koji ne vakciniše svoju decu. Na taj način u samom početku komuniciranja sa roditeljem i budućim potrebama čuvanja zdravlja deteta stvara se nepremostiva barijera nepoverenja koja će neprekidno trajati… Zatim, prilikom izdavanja potvrde o zdravstvenom stanju deteta prilikom upisa u vrtić ili školu, lekar pedijatar će morati da upiše da je dete nevakcinisano, čime se bez svoje volje postavlja kao nekakav “protivnik” roditelja, gde se dalje narušava poverenje… – navodi dr Kon.
U slučaju pojave epidemije zarazne bolesti protiv koje je dete trebalo da bude vakcinisano, prema Konovim rečima, lekar pedijatar je dužan da upozori i školu koje dete pohađa da je ono nevakcinisano, i da u vreme trajanja epidemije ne može da prisustvuje nastavi osim ako se ne vakciniše.

– Epidemije morbila traju i po četiri meseca, pa dete gubi pravo na jednogodišnje školovanje. Takođe, deca koja obole u školskom kolektivu od zarazne bolesti protiv koje su po zakonu morale biti vakcinisane postaju izvor infekcije za sve ostale koji, i da jesu vakcinisani mogu da obole, pa se zbog toga roditelj takvog deteta mora obavestiti da će snositi odgovornost za obolevanje sve ostale dece u školi, kao i da će morati da snosi troškove lečenja te dece… Ovo su samo neke etičke dileme koje traže razrešenje… Tako da je najjednostavnije pedijatru čiji budući roditelji odbijaju imunizaciju, da traže da odaberu drugog pedijatra – zaključuje dr Kon.

(Lj. R. / [email protected])