KATASTROFA U NAJAVI Kod Kaknja klizište pregradilo rijeku i napravilo jezero dugo dva kilometra, radnici rudnika u utrci s vremenom!

0
47

Sprječavanje katastrofalnih posljedica koje može izazvati klizište u području Ribnice otvorilo je niz postupaka Uprave Rudnika Kakanj. U ovom trenutku najvažnije je pripremiti sve uvjete za kontrolu akumulacije koja se formira iznad zone klizišta, saopćeno je iz ovog rudnika.

 

Aktiviranjem klizišta u potpunosti je zatvoreno korito rijeke Ribnice, na lokalitetu raskršća za mjesto Mramor, gdje se formiralo jezero, dužine oko 2 kilometra i širine oko 30 metara.

  • U toku su aktivnosti na pripremama za ispuštanje vode, a koje će se odrađivati pumpom kapaciteta 3000 litara u sekundi. Za ispumpavanje vode preko zone klizišta biće postavljen cjevovod dužine oko 700 metara. Na ovaj način voda će se ulijevati u korito rijeke Ribnice, koje je usljed djelovanja klizišta presušilo – navedeno je.

Višednevni pokašaji da se napravi kanal za propuštanje vode iz akumulacije nisu uspjeli jer je klizište aktivno i svojim djelovanjem ponovo zatrpava već urađene dijelove kanala.

Paralelno, pojačanom dinamikom, izvode se građevinski zemljani radovi na izgradnji brzotoka, kojim trajno treba biti prihvaćena i odvedena voda rijeke Ribnice u rijeku Bosnu. Građevinske mašine rade ovaj posao kod izlazne tačke tunela Ribnica-Tičići, u Tičićima, uz regionalni put od Kaknja prema Zenici.

Danas i u toku jučerašnjeg dana direktor Rudnika Kakanj, Kasim Alajbegović, obavio je razgovor sa predstavnicima Donjeg Kaknja i Mramora, naselja koja su direktno pogođena djelovanjem klizišta.

Stanovnici Mramora su u putnoj blokadi, a stanovnici Donjeg Kaknja izražavaju strah, kako bi iz akumulacije koja se formira, moglo doći do poplava kakve su se dogodile 2014. godine. Tada je u Donjem Kaknju poplavljeno više stambenih objekata.

  • Uprava Rudnika smatra da je strah stanovništva opravdan te da radnje koje se poduzimaju jesu isključivo u funkciji eliminisanja mogućih štetnih posljedica. Danas je ocjenjeno da sanacija klizišta prevazilazi rudničke potencijale i da je nephodna pomoć releventnih državnih institucija i Vladajućeg društva Elektroprivrede BiH – navedeno je iz RMU Kakanj.

Predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona s predstavnicima Općinske službe civilne zaštite Kakanj, obišli su danas područje općine Kakanj, lokalitet Donji Kakanj-Mramor-Brnjic, gdje je 16. februara, došlo do klizišta na odlagalištu jalovine površinskog kopa Vrtlište.