DA LI JE ŠTITNJAČA UZROK TVOJE DEBLJINE? Simptomi usporene štitnjače i držanje dijete!

0
106

Naglo debljanje ili mršavljenje, umor, razdražljivost, nesanica, natečenost, osjećaj knedle u grlu… sve to mogu biti simptomi problema sa štitnjačom.Naučite kako možete samostalno pregledati štitnjaču i saznajte kako su stres i prehrana povezani s ovom žlijezdom, koju nazivaju energetskom centralom organizma, piše “Zdrava krava“…

“Svaka pretila osoba trebala bi ispitati funkciju štitnjače”, poručuje dr. Ante Škaro, specijalista otorinolaringologije i hirurg glave i vrata, direktor zagrebačke Poliklinike “Leptir”, prvog privatnog centra u Hrvatskoj specijalizovanog za štitnjaču. Međutim čak i nagli gubitak kilograma može biti znak poremećaja rada štitnjače.

“Tipično je hipertireoza, pojačani rad štitnjače, uzrok mršavosti”, objašnjava dr. Škaro, “a hipotireoza, to jest usporeni rad štitnjače, pretilosti, ali je moguće i obrnuto. Zato je bilo kakva promjena tjelesne težine važan simptom zbog kojeg bi trebalo pregledati štitnjaču.”

Hipertireoza

Hipertireoza je stanje u kojem prevladava prekomjerno stvaranje i izlučivanje hormona iz štitnjače. Glavni pokazatelj ovog stanja je povišena koncetracija hormona štitnjače T3 (>2,33 nmol/L) i T4 (>154 nmol/L), te snižena koncetracija TSH-a (< 0,35 mJ/L). Hormoni štitnjače pojačavaju apetit, ali i potrošnju energije, pa osoba s hipertireozom može puno jesti, a ne deblja se, ili čak mršavi. Samopregled štitnjače Stanite pred ogledalo i glavu malo zabacite da izdužite vrat. Posmatrajte donju srednju trećinu vrata, oko dišne cijevi, i prstima opipajte taj dio vrata. Ako primijetite zadebljanje, to može upućivati na povećanu ili čvorasto promijenu štitnjaču. To je dobar povod da odete na pregled štitnjače kod doktora, koji će se najvjerovatnije sastojati od specijalističkog pregleda, laboratorijske obrade hormona i ultrazvučnog pregleda štitnjače. Pogledajte video na kome je objašnjen uticaj štitnjače na mršavljenje, debljanje, prehranu i držanje dijete!