Kako menopauza utiče na pluća: Kao da žena puši 20 cigareta dnevno!

0
186

Period menopauze, tokom kojeg počinje slabljenje cikličkog rada jajnika, a menstruacijski ciklusi prestaju, na pluća utiče na jednak način kao da žena svakodnevno tokom deset godina puši 20 cigareta dnevno, tvrde norveški naučnici.

Kažu i da ta hormonalna promjena kod žena ubrzano smanjuje funkciju pluća pri protoku zraka, odnosno pri udisaju i izdisaju, zbog čega mnoge žene u srednjoj životnoj dobi pate od kratkog daha i pojačanog umora.

U sklopu studije norveški naučnici pratili su forsirani vitalni kapacitet (FVC), poznatiji kao kapacitet pluća kod 1.438 žena u dobi između 25 i 48 godina. FVC označava ukupni volumen izdahnutog zraka maksimalnom snagom. Vodili su evidenciju i o parametru koji se naziva FEV1, a odnosi se na volumen zraka izdahnut najvećom brzinom u prvoj sekundi nakon punog udaha, piše “Večernji“…

Nijedna učesnica studije još nije ušla u fazu menopauze, a stanje pluća ispitanica pratilo se predstojećih 20 godina. Ustanovljeno je da su se oba plućna parametra koje su mjerili kod učesnica istraživanja s njihovim ulaskom u menopauzu postepeno smanjivali, kod nekih i više nego što se očekivalo.

Smanjenje forsiranog vitalnog kapaciteta moglo se uporediti s FVC-om kod osoba koje su 10 godina pušile po 20 cigareta dnevno, a FEV1 bio je isti kao kod osoba koje su tokom dvije godine pušile 20 cigareta dnevno.

“Žene i njihovi doktori moraju biti svjesni činjenice da funkcija respiratornih organa može znatno oslabiti za vrijeme i nakon menopause. To znači da im je dah kraći već kod obavljanja čak i slabije fizičke aktivnosti, a to može rezultovati redukovanim radnim sposobnostima i umorom. Simptomi ovise o tome u kojoj mjeri je kapacitet pluća smanjen, odnosno vrlo su individualni”,- kazao je voditelj studije Kai Triebner sa Univerziteta u Bergenu.

Studija ističe da je veoma važno voditi računa o zdravlju respiratornih organa u periodu menopauze, ali i u periodu postmenopauze. Hormonske promjene ranije su se povezivale sa upalama, koje su se pak povezivale sa slabijim radom funkcije pluća.

Rezultati istraživanja objavljeni su u američkom časopisu “Journal of Respiratory and Critical Care Medicine”.

haber.ba